articole

Otoscleroza, boala tinerilor, care le afectează capacitatea de a auzi sunetele situate în zona frecvențelor joase

aparat auditiv

Otoscleroza, boala tinerilor, care le afectează

capacitatea de a auzi sunetele situate în zona frecvențelor joase

 

Ce este otoscleroza?

Otoscleroza reprezintă o afecțiune a urechii, care poate duce la surditate bilaterală progresivă și la acufene (zgomote sau vâjâituri în urechi).

Constând în apariția unor modificări osoase la nivelul urechii medii și interne, ea antrenează blocarea articulației dintre scăriță și urechea internă. Se produce astfel o anchiloză a lanțului de osișoare din urechea medie, care împiedică transmiterea eficientă a sunetelor, de la timpan la urechea internă. Osișorul afectat este scărița.

Pe cine afectează și cum se manifestă otoscleroza?

Recunoscută ca fiind una dintre cele mai întâlnite cauze ale pierderii progresive a auzului în cazul tinerilor adulți, această afecțiune pare să se manifeste mai intens în jurul vârstei de 30 de ani, cu simptome care pot fi resimțite însă în intervalul mai larg de vârstă, 10 – 45 de ani.

În 2011, Eric W. Sargent publica în audiologyonline.com un articol conform căruia, la acea dată, 0,3% din populația globală era afectată de otoscleroză, din care 2/3 femei, în timp ce aproximativ 75% din cazuri sufereau de hipoacuzie bilaterală. În prezent, boala afectează, conform American Hearing Research Foundation, doar în SUA, 3 milioane de oameni, fiind observat însă un trend descrescător îmbucurător. Incidența cea mai ridicată se înregistrează în continuare printre femei, dublu față de bărbați, precum și în rândul populației caucaziene.

Deși otoscleroza afectează funcționarea urechii medii și interne, în funcție de gradul de lezare a labirintului osos poate fi asimptomatică sau poate duce la hipoacuzie. Pierderea auzului se întâmplă gradual, una dintre urechi fiind, în general, mai afectată decât cealaltă. Pacienții experimentează reducerea capacității de a distinge sunetele emise pe frecvențe joase și cuvintele rostite în șoaptă. Unele persoane pot resimți și simptome precum amețeala, problemele de echilibru sau tinitusul (acufene).

În absența tratamentului, progresul bolii poate duce la pierderea completă a auzului.

Care sunt cauzele declanșării bolii?

            Chiar dacă motivul clar al declanșării otosclerozei rămâne incert există două mari teorii, cea a originii genetice – în aproximativ 50% din cazuri boala fiind moștenită – și cea a originii virale. În timpul sarcinii, în cazul unor femei, ea chiar poate avea un caracter galopant.

Pe de altă parte, unii experți susțin că există o legătură  directă între otoscleroză și rujeolă, un argument în plus în sprijinul ideii că această afecțiune este cu siguranță una complexă și nu pe deplin înțeleasă.

Ce opțiuni de tratament există?

Diagnosticarea otosclerozei poate fi realizată de către un medic de specialitate O.R.L. sau de către un audiolog și poate implica teste precum audiometria, timpanometria sau, în unele situații, chiar tomografia computerizată.

În stadiile incipiente ale bolii, medicul poate recomanda doar monitorizarea evoluției acesteia, însă atunci când pierderea auzului avansează, opțiunile pacientului sunt:

  1. Purtarea unui aparat auditiv, care amplifică sunetele, procedură minim invazivă și care nu prezintă riscuri.

Romsound vă poate consilia cu succes în procesul de alegere a celei mai potrivite proteze auditive pentru nevoile dumneavoastră. Pentru a programa un consult gratuit, accesați https://www.romsound.ro/programare-consult/.

  1. Intervenția chirurgicală constă în substituirea părții imobile a oscioarelor cu un dispozitiv protetic din teflon sau polietilenă, permițând sunetelor să fie transmise către urechea internă. Acest tip de intervenție se poate face sub anestezie locală sau generală și, deși realizat de cele mai multe ori cu succes, implică și riscul agravării simptomelor sau chiar pierderii totale a auzului.

În prezent nu există niciun tratament medicamentos eficient în tratarea otosclerozei, însă pacienții au la dispoziție soluții de protezare auditivă extrem de performante. Pentru a le consulta pe cele oferite de Romsound, puteți accesa https://www.romsound.ro/aparate-auditive/.

 

Pentru solicitări, vă rugăm să ne contactați prin formularul de mai jos.

    Back to list

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *