articole

Screening pentru depistarea infectării cu noul Coronavirus.

Screening pentru depistarea infectării cu noul Coronavirus.

O nouă practică în medicina muncii.

 

Răspândirea virusului, în comunitățile de muncă. Măsuri de prevenție specifice

            Din experiența de până acum, coronavirusurile produc infecții respiratorii cu grade diferite de severitate, simptomele manifestându-se, în medie, după 5-6 zile de la momentul infectării, iar în unele cazuri, doar după 14 zile. Comunitățile de muncă sunt medii care facilitează răspândirea infecțiilor și progresia lor.

Deși conceptul de tele-muncă a fost îmbrățișat masiv de către angajatori, există nenumărate domenii care necesită prezența angajaților la birou, în spațiile de producție sau în zona serviciilor unde trebuie asigurată permanența, ceea ce impune diverse măsuri de prevenție, cu scopul reducerii riscului de transmisie, precum:

  • Distanțarea socială;
  • Igiena mâinilor;
  • Acoperirea nasului și gurii, în timpul strănutului sau tusei;
  • Purtarea măștii și mănușilor de protecție;
  • Crearea unor echipe de lucru mai mici și reorganizarea programului de lucru;
  • Monitorizarea accesului și flow-ului angajaților;
  • Delimitarea spațiilor de muncă;
  • Și nu în ultimul rând, testarea periodică.

 

Testarea rapidă – un nou serviciu de medicina muncii

În prezent sunt folosite mai multe tipuri de teste, ele putând fi solicitate de către angajatori pentru reluarea activității profesionale sau ori de câte ori se dorește, pentru a proteja sănătatea angajaților și pentru a preveni afectarea activității:

  1. Testele Serologice de Laborator, care determină, pe baza probelor de sânge, dacă o persoană a fost infectată în trecut;
  2. Testele RT-PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction – reacție de polimerizare în lanț), care folosesc ca probe prelevate de la pacient secreția nazală sau faringiană și determină dacă este infectat la momentul testării;
  3. Teste rapide care identifică prezența antigenului, detectând existența unor proteine din componența virusului SARS-CoV-2– antigene virale;
  4. Teste rapide care detectează prezența anticorpilor, ca raspuns la infectia COVID-19.

Testele rapide au fost adoptate de către unele dintre clinicile care oferă servicii de medicina muncii, adresându-se astfel companiilor preocupate de sănătatea propriilor angajați, care solicită testarea rapidă la sediul lor. Aceste teste permit identificarea persoanelor infectate în timp real, urmată de izolarea promptă și tratarea lor, precum și de identificarea persoanelor cu care au intrat în contact. Testarea devine astfel un instrument extrem de util în controlul răspândirii pandemiei, mai ales în cazul comunităților de lucru, care petrec zilnic un număr mare de ore în același spațiu.

Romsound poate livra trei tipuri de teste:

  1. Kewei Diagnostics, test rapid pentru identificarea imunoglobulinelor IgG/IgM;
  2. Trusa testare 2019-nCoV IgG / IgM (pe baza de Aur Coloidal) – identifică atât infecțiile anterioare, cât și pe cele recente și este gata în 10 minute;
  3. Casetă de Test Rapid COVID-19 IgG/IgM (WB/S/P)se adresează personalului medical și e valabil doar pentru diagnosticare in vitro.

Începând cu 1 iulie, centrul medical Medexpert din Cluj-Napoca efectuează investigații rapide, pentru depistarea COVID-19, folosind metoda de testare Kewei Diagnostic, livrată de către Romsound.

Tot ce trebuie să știți despre procedurile de testare și interpretare a rezultatelor puteți citi, în detaliu, pe blogul Romsound, accesând link-ul https://www.romsound.ro/teste-rapide-coronavirus/.

Simptomele Covid-19 – ce anume trebuie să urmăriți

Modul în care se manifestă infecția cu noul virus SARS-CoV-2 nu diferă, deseori, de unele dintre cele mai răspândite și comune boli, precum răceala, gripa sau alergiile, ceea ce o face greu de identificat, mai ales în situațiile de îmbolnăvire mai puțin severe. Simptomele ușor de neglijat, datorită similarității lor cu cele ale bolilor sezoniere sunt febra, tusea uscată și senzația de oboseală.

Simptome mai puțin răspândite sunt gâtul uscat, diareea, conjunctivita, durerile de cap, pierderea gustului sau mirosului, iritațiile pielii sau decolorarea degetelor de la mâini sau de la picioare. Iar în cazurile grave, pacienții acuză dificultăți în a respira, dureri toracice, precum și pierderea vocii sau motricității.

E foarte important să reacționați din timp, atunci când resimțiți unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus. Țineți cont de faptul că reacțiile ușoare ale bolii, dacă nu aveți probleme de sănătate, pot fi tratate acasă, în timp ce simptomele acute necesită îngrijire medicală de specialitate.

Despre Covid-19 – statistici și strategii de combatere

Conform datelor furnizate în 2 august de către Institutul Național de Sănătate Publică din România, ”la nivel global se înregistrează peste 1.750.0000 cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 679.505 decese”. În România au fost confirmate până acum peste 53.000 de infecții cu coronavirus, cu o tendință evidentă de creștere a numărului de cazuri.

Comunitatea științifică internațională sugerează că măsurile de distanțare socială care sunt aplicate în prezent în marea majoritate a țărilor, inclusiv în România, nu pot fi eliminate, în absența vaccinării. Până când vom avea acces la un vaccin, cel mai probabil nu mai repede de anul viitor, singurele strategii de combatere a răspândirii virusului rămân cele două de mai jos, aplicate concomitent:

  1. Testarea masivă, urmărirea evoluției cazurilor care au avut contact direct cu persoane infectate și impunerea carantinei sau autoizolarii, acelor persoane suspecte de a fi purtători ai virusului;
  2. Continuarea aplicării practicilor de distanțare socială, fără întrerupere sau intermitent, în funcție de evoluția răspândirii virusului.

Pentru solicitări, vă rugăm să ne contactați prin formularul de mai jos.

     

    Back to list

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *