articole

 Importanța echipei multidisciplinare în diagnosticul și tratamentul copilului hipoacuzic

„Munca în echipă este ceea ce îi face pe oamenii obișnuiți capabili de rezultate neobișnuite.”  – Patt Summit

Auzul ne leagă de mediul înconjurător, este esenţial în comunicare. „Lăsată netratată, pierderea auzului poate avea un impact devastator asupra abilității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga traiul”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

 Importanța echipei multidisciplinare în diagnosticul și tratamentul copilului hipoacuzic 

Diagnosticul hipoacuzie la copil și mai ales la copilul mic și nou născut, reprezintă o provocare pentru profesioniștii din sănătate. Implementarea programului naţional de screening auditiv la nou-născut în România a reprezentat un mare pas înainte în diagnosticul precoce al hipoacuziei. 

Screeningul auditiv la copil la intrarea în școală ar fi un alt pas mic ce îl dorim a face pentru un câștig mare – progresul educaţional al copilului hipoacuzic. 

Ca medici în specialitatea ORL și chirurgie cervico-facială, ne preocupă continuu diagnosticul și tratamentul pacienţilor cu pierdere de auz, a pacienţilor care ni se adresează pentru consultaţie. Dar, oare câţi dintre ei ajung la noi? Câţi dintre copiii la care testarea auditivă la naștere ridică suspiciunea de hipoacuzie urmează ulterior pașii de diagnostic; clar, din păcate, nu toţi. Implicit este relevantă importanţa medicului de familie și rolul esenţial al acestuia în ceea ce înseamnă prevenţie. 

Dar, oare este ușor să identificăm copilul hipoacuzic? Cu siguranţă nu, la vârsta mică arată și se poartă ca și un copil normoacuzic. 

Retardul în achiziţia limbajului este de multe ori cauzat de hipoacuzie. Este foarte bine ca părinţii, având aceste cunoștinţe dobândite ca urmare a educaţiei sanitare în populaţia generală, pe care toţi ne-o dorim, sprijiniţi de medicul de familie, educatori sau învăţători/profesori și logopezi să se adreseze medicului specialist ORL și chirurgie cervico-facială. 

Este atât de important ca acești copii să fie evaluaţi cât mai grabnic de o echipă multidisciplinară: medic pediatru, medic neurologie pediatrică, medic psihiatrie infantilă și medic ORL și chirurgie cervico-facială, psiholog și logoped. De aici și importanţa unei astfel de echipe, funcţionale, în centrele de diagnostic și tratament al hipoacuziei. Se scade în acest fel semnificativ timpul între prezentarea la medic și diagnosticul pierderii de auz, urmat bineînţeles de stabilirea conduitei terapeutice optime. 

Cât de des se întâmplă așa? Din păcate, încă mai sunt prea mulţi părinţi care își poartă copiii, cu pierdere de auz, între medici de specialităţi diferite timp îndelungat până la diagnostic, timp de altfel extrem de preţios. 

Ce se poate ascunde în spatele unor greșeli repetate la dictare ale unui copil bun la matematică, a unor dificultăţi la vorbire, în spatele unor așa zise tulburări de comportament? O hipoacuzie care netratată are implicaţii majore în dezvoltarea copilului și care diagnosticată la timp beneficiază de șanse reale la tratament. 

Dacă vorbim de echipa multidisciplinară pentru diagnosticul pierderii de auz tot de multidisciplinaritate se leagă și tratamentul. Reabilitarea auditiv-verbală făcută de audioprotezist în strânsă colaborare cu medicul ORL și chirurgie cervico-facială, cu un aport de necontestat al logopedului și sprijinită la greu de psiholog este ceea ce duce în final, cu adevărat, la inserţia socială a copilului cu pierdere de auz. 

 „Uneori nu e suficient să privești lumea cu inima. Esențialul trebuie și auzit.”  – Antoine de Saint-Exupery, Micul Prinț 

Romsound vă oferă consiliere și testare gratuită dacă aveți probleme de auz! 

Programați-vă azi într-unul din centrele Romsound. 

Beneficiați de următoarele servicii: 

Audiometrie 

Aparate auditive 

Consiliere pentru probleme de auz 

Service și accesorii aparate auditive. 

Pentru programări, vă rugăm să ne contactați prin formularul de mai jos.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *