articole

De ce este important auzul copiilor

De ce este important auzul copiilor

Auzul și limbajul sunt două dintre simțurile cele mai importante pentru orice persoană. Limbajul începe să se dezvolte încă din momentul în care ne naștem, iar expunerea la sunete este crucială pentru învățarea cuvintelor. Copiii preiau cuvintele pe care le aud în jurul lor, iar asta le influențează capacitatea de a citi, scrie, dar și interacțiunea cu alte persoane.

Astfel, cu cât degradarea auzului este detectată și tratată mai devreme, cu atât copilul se poate dezvolta armonios. Aparatele auditive reprezintă un ajutor semnificativ în acest sens, iar sprijinul și înțelegerea părinților, alături de instrumentele și tehnicile potrivite, oferă șansa unui viitor mai bun pentru copil.

Importanța sunetului

Pentru dezvoltarea limbajului vorbit, copiii trebuie să fie capabili să audă vorbirea clar și, de asemenea, să se audă pe ei înșiși. Dacă copilul dumneavoastră suferă de pierderea auzului, dezvoltarea limbajului de bază va fi adesea întârziată. Pe măsură ce copilul crește, se va confrunta cu o serie de provocări în etapele de dezvoltare ale vieții, începând din copilărie, până în anii de școală, și nu numai. Impactul pierderii auzului se va manifesta în mod diferit, în funcție de vârsta sa: de la siguranța în propria casă, la siguranța în alte medii provocatoare, cum este școala, sportul sau alte activități de agrement.

Nu numai putere, ci și împuternicire

Deși pierderea auzului are loc în urechi, efectul real se produce în creier. Centrii auditivi ai creierului sunt cei care dau sens sunetului, astfel încât structurile creierului trebuie stimulate să se dezvolte. Urechile captează sunetele și trimit semnale către creier, unde sunt procesate, pentru a le da un sens și a fi înțelese.

Aparatele auditive Oticon, cu tehnologia unică BrainHearing™, se concentrează pe oferirea creierului copilului semnalul cel mai clar posibil, pentru ca acesta să se poată  bucura de o viață cât mai normală.

Creierul se dezvoltă pe măsură ce copilul crește

Mulți părinți cred că aparatele auditive vor restabili auzul copilului lor. Din păcate, ele nu pot face asta. Dar ajută la îmbunătățirea calității vieții copilului și sunt esențiale pentru învățare. Cu tehnologia actuală, copiii pot fi echipați cu aparate auditive foarte timpuriu.

Din momentul în care ne naștem, învățăm prin observarea și imitarea părinților, familiei și prietenilor. Mai târziu, pe măsură ce mergem la școală, ne găsim un loc de muncă și ducem o viață activă, continuăm procesul de învățare. Copiii cu deficiență de auz pot trăi vieți care sunt la fel de active și productive ca ale altor copii. Au nevoie doar de sprijin suplimentar atunci când învață.

 

Primul pas spre utilizarea aparatelor auditive

Pentru a dezvolta un limbaj verbal bogat, copiii trebuie să fie capabili să se raporteze la sunetele din jurul lor. Este esențial să audă cât mai mult posibil, în toate orele de veghe. Așa cum te bazezi pe lumină ca să te miști cu încredere și să te bucuri de toate activitățile care se desfășoară în jurul tău, la fel și copilul se bazează pe aparatele auditive, ca să profite la maximum de ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător.

 

Aparatele auditive ajută la dezvoltarea structurilor esențiale ale creierului

Chiar și copiii cu un auz minim pot beneficia de aparate auditive, deoarece sunetul amplificat produce stimulare și susține creșterea centrilor auditivi ai creierului. Aceste structuri sunt cel mai bine dezvoltate și devin cele mai interconectate, atunci când un copil este foarte mic. Acest lucru este important pentru vocabularul unui copil: deseori vocabularul se multiplică de 4 ori între prima și a doua zi de la naștere. De aceea obținerea unui aparat auditiv, cât mai devreme de la identificarea problemei, este foarte importantă.

Comunicare clară

Copiii cu deficiență de auz trebuie să fie aproape de vorbitor pentru a detecta și a auzi confortabil ceea ce se spune. Ca părinte, îți poți sprijini copilul în situațiile de zi cu zi și îl poți ajuta să înțeleagă și să-și dezvolte mai bine vorbirea, ținând cont de câteva reguli de bază.

Pe lângă comunicarea verbală, un procent mare de informații se transmite și prin limbajul trupului: gesticulări, posturi ale corpului sau expresii faciale. Atunci când comunicați cu copilul dumneavoastră, ține-ți cont de următoarele reguli, pentru a-i ușura efortul depus ca să vă înțeleagă:

  • Ține-ți fața la vedere. Dacă fața este bine luminată, copilul va putea vedea cu ușurință expresiile faciale și poate citi buzele. Evitați să vă odihniți fața pe mână sau să stați în spatele unui ziar în timp ce vorbiți.
  • Vorbiți clar și în ritm normal și amintiți-vă că nu este nevoie să strigați. Dacă copilul dumneavoastră are dificultăți să vă înțeleagă, încercați să reformulați propoziția, în loc să vă repetați.
  • Evitați zgomotul de fundal, atunci când vorbiți. Opriți televizorul și închideți toate ferestrele deschise. Apropiați-vă de copilul dumneavoastră, pentru un volum al vocii mai ridicat sau încercați să găsiți un loc mai liniștit în care să vorbiți.

Pentru programări, vă rugăm să ne contactați prin formularul de mai jos.

    Back to list

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *