articole

Tinitusul, tot mai aproape de a fi deslușit

Tinitusul sau acufenele, cunoscute și poate experimentate temporar ori definitiv de mulți oameni, reprezintă sunete auzite de o persoană fără ca acestea să existe obiectiv și pentru cei din jur, neplăcute sau obositoare și cu diverse moduri de prezentare.
Denumirea tinitus provine din latinul tinnitus, acufene este denumirea din limba franceză pentru același simptom.

Tinitusul, tot mai aproape de a fi deslușit

Tinitusul sau acufenele, cunoscute și poate experimentate temporar ori definitiv de mulți oameni, reprezintă sunete auzite de o persoană fără ca acestea să existe obiectiv și pentru cei din jur, neplăcute sau obositoare și cu diverse moduri de prezentare. Denumirea tinitus provine din latinul tinnitus, acufene este denumirea din limba franceză pentru același simptom.

Pentru că este subiectiv, adică nu există o metodă personalizată obiectivă prin care medicul să îl poată cuantifica, modul de explicare a acestuia depinde de descrierea pacientului și de atenția și persuasiunea medicului, nefiind în general o certitudine a primei consultații.

Discuția se inițiază cu medicul ORL, uneori otoscopia rezolvă problema, tinitusul poate fi datorat unui dop de cerumen sau epidermic ce va fi îndepărtat și pacientul imediat va spune bucuros că s-a oprit zgomotul. Alteori se evidențiază fenomene inflamatorii ori infecțioase locale otita externă sau diverse forme de otită medie și se va realiza tratamentul adecvat, după vindecare se va remite sunetul neplăcut. Acest fapt va fi constatat la consultații de control, după ce membrana timpanică își recapătă toate aspectele normalității – culoare, transparență, reflex luminos.

Tinitusul pe o ureche otoscopic sănătoasă începe să fie o problemă de diagnostic și tratament.

Medicul ORL va recomanda audiograma tonală liminară, timpanograma și reflexul acustic, dacă e posibil și otoemisiuni acustice. La aceste investigații vor putea fi depistate cauze suplimentare ORL, cum ar fi o scădere de auz de exemplu de tip trauma sonoră cu scădere caracteristică pe 4 KHx, formând V-ul caracteristic pe graficul audiogramei sau o scădere evidentă în zona 4-8 KHx, ce va fi corelată anamnestic unor cauze specifice – muncă în zgomot industrial, mediul militar, vânătoare, expunere la boxe la concerte, restaurante, discoteci, petarde, explozii. O scădere unilaterală de auz neurosenzorială alături de tinitus unilateral ridică suspiciunea unei afecțiuni de nerv sau neurologice și se va completa cu imagistică pentru conductul auditiv intern, cerebral, coloană cervicală. Scăderile de auz genetice sau presbiacuzia vârstnicilor pot fi însoțite de tinitus.

Tinitusul este adesea o formă de manifestare a bolilor cardiovasculare, fiind un sunet datorat trecerii sângelui prin zone de vase îngustate, rigidizate, asemenea unei clepsidre cu turbulență. Am întâlnit pacienți care la cca 2-3 ani după un tinitus de tip vascular stg au avut infarct miocardic. Sunetele de tip vascular sunt adesea pulsatile sincron pulsului, dar pot fi și șuierat, văjăit, zgomot de fond de radio ș.a. Dacă există suspiciune vasculară – mai ales la persoane peste 50 de ani, cu tulburări metabolice – creștere în greutate, lipsa exercițiului fizic, creșteri prelungite de colesterol și trigliceride – este necesar consult neurologic cu Eco Doppler cervical și consult cardiologic cu Eco Doppler cardiac, reevaluare analize biochimie, tratament și dietă. O îngustare deja de 20-30% la ecografia vaselor gâtului poate fi cauza tinitusului și va necesita tratament vascular și supraveghere. Un rezultat Doppler peste 50% stenoze necesită deja explorări cardio-vasculare și la peste 70% stent pe vasul stenozat.

Tinitusul înalt, țiuit, sunetul de rețele de înaltă tensiune, țânțar etc. la o persoană de sex feminin peste 50 de ani, fără modificări metabolice, poate sugera o afectare degenerativă și se va obiectiva o spondiloză cervicală, osteofiți sau alte semne de tip inflamator cronic din sfera reumatologică artrită reumatoidă, artrită temporomandibulară, ș.a.

Tinitusul cu diverse sunete și cu o scădere moderată de auz pe frecvențele medii la o persoană de cca 30-40 ani de sex feminin uneori cu debut în travaliul unei sarcini, cu antecedente de hipoacuzie în familie, mai ales pe linie feminină va fi investigat pentru otoscleroză prin audiogramă tonală liminară, timpanogramă și reflex acustic.

Pentru că frecvența bolilor autoimune este în creștere este de avut în minte mai ales la maturi tineri această cauză tot mai bine diagnosticată în ultimii ani, se pot cere cât de cât țintit câteva investigații specifice – anticorpi antitiroidieni, antinucleari, anticorpi HSP-70, determinarea de complexe imune circulante. Se citează tot mai des procese autoimune în urechea internă.

Tinitusul este asociat unor efecte adverse medicamentoase – din anamneză depistăm tratamente cu ototoxice antibiotice sau tratamente ale bolilor cronice și verificăm împreună cu pacientul sau îi cerem să citească prospectele și să sublinieze efectul tinitus, care poate fi regăsit pe mai multe preparate și vom solicita medicului curant (cardiolog, oncolog, nefrolog, medic de familie ș.a.) schimbarea medicamentului dacă e posibil. Medicația ototoxică poate afecta deopotrivă pragurile auditive și să determine tinitus.

Unele infecții virale pot determina tinitus, virusul Coxsackie B a fost incriminat prin prezența anticorpilor. S-a constat ca simptom în boala Lyme, infecția cronică latentă cu Borelia.

Tinitusul de tip muzică la persoane de peste 70-80 de ani se asociază în general cu leucoaraioză și atrofie corticală și se solicită tratament psihiatric.

Neurologii au investigat și sursa cerebrală a halucinațiilor auditive prin imagistică modernă urmărind diferențele de flux sanguin și activitate neurală între stări de tinitus puternic sau slab. S-a constatat în cortexul opus urechii cu tinitus activitate neurală, spre deosebire de cazurile la care a fost dat un sunet real unilateral și s-a înregistrat răspuns cortical bilateral, concluzionând că tinitusul apare in sistemul auditiv central.

Tinitusul este diagnosticat tot mai frecvent și la tineri, ceea ce implică și factori sociali, de dietă, stil de viață. Stresul, rolul stărilor anxios depresive sunt recunoscute în literatură.

Să nu neglijăm și posibilitatea unor cauze multiple de tinitus, după o victorie inițială prin depistarea cauzei și tratament vom reevalua periodic pacientul.

În cazul în care tinitusul este asociat cu pierderea auzului, un aparat auditiv poate ameliora simptomele. Un dispozitiv de mascare care produce sunete diferite poate ascunde tinitusul. Aparatele auditive utilizează terapia sunetelor pentru mascarea tinitusului prin distragerea atenţiei tale de la zgomotele provocate de acesta.

În cabinetele Romsound, specialiștii noștri vă așteaptă pentru o consiliere profesională gratuită și eficientă în vederea combaterii tinitusului.

Bibliografie:

Western Blot Immunoassay for HSP- 70 Antibodies in Idiopathic Tinnitus: A Preliminary Report- Marina Savastano, Marilena Celadin, Marina Pittoni et al., PubMed March 1, 2006 Research Article

Tinnitus and Coxsackie B infections: A case series Langguth, Berthold; Stadtlaender, Hans; Landgrebe, Michael; Elgoyhen et al. 12/2007 Maghira and Maas Publications

 The functional neuroanatomy of tinnitus -Alan H. Lockwood, Richard J. Salvi August 1, 1998 American Academy of Neurology

Latent Lyme neuroborreliosis. Presence of Borreliaburgdorferi in the cerebrospinal fluid without concurrent inflammatory signs H-W. Pfister, V. Preac-Mursic,

 1. Wilske et al. American Academy of Neurology august 1989

Prevalence of and Risk Factors for Tinnitus among Adolescents in an Urban Environment. Doctoral Dissertation, Milena S. Tomanic Belgrad 2021

Romsound vă oferă consiliere și testare gratuită dacă aveţi probleme de auz!

Programaţi-vă azi într-unul din centrele Romsound. Beneficiaţi de următoarele servicii:
 • Audiometrie
 • Aparate auditive
 • Consiliere pentru probleme de auz
 • Service si accesorii aparate

  Back to list

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *