articole

Auzul nostru multitalentat

Un auz sănătos poate recunoaște atât sunetele joase (contrabas) cât și cele înalte (sunetul viorii sau ciripitul păsărilor). În termeni tehnici acesta înseamnă o gamă de frecvențe între 20 și 20.000 Hertzi. Mai mult, urechea umană poate procesa sunete foarte liniștite (cum ar fi bâzâitul unui țânțar) și sunetele extrem de tari (sunetul motorului unui avion). Acesta echivalează cu un volum de la zero la peste 120 decibeli.

Înțelegerea vorbirii

Auzul nostru s-a adaptat la înțelegerea vorbirii, așadar o putem înțelege în diversele sale fațete și în orice situație. Fie că suntem într-o cafenea, la telefon sau într-o clasă de curs, auzul nostru filtrează un potop de sunete irelevante pentru a se putea concentra pe cele necesare. Datorită acestei abilități ne putem concentra pe un singur instrument dintr-o orchestră simfonică sau pe o conversație într-un mediu zgomotos.

Auzul spațial

Auzul sănătos poate face diferența dintre sunetele venite din față sau din spate, de sus sau de jos. De fapt, pot detecta toate sunetele venite dintr-un unghi de 360 grade din jurul nostru. Acest lucru ne permite să localizăm sursa sunetelor și să simțim cât de mare este o încăpere, de exemplu.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *