• Articole
  • 17.10.2018

Un nou studiu arată faptul că există un risc mai ridicat al declinului cognitiv accelerat datorită renunţării la viaţa socială în cazul persoanelor cu pierderi de auz şi care nu poartă în mod activ proteze auditive.

Este bine cunoscut faptul că înaintând în vârstă, cei mai mulţi dintre noi resimt un oarecare declin al capacităţilor cognitive. Începem să uităm, ne ia mai mult timp să învăţăm lucruri noi şi este din ce în ce mai greu să ne concentrăm. Acest declin este, din păcate o latură normală a procesului de îmbătrânire. Nu îl putem opri însă sunt câteva moduri prin care îl putem încetini.

Conform studiilor, cel mai important aspect al menţinerii creierului pe parcursul procesului de îmbătrânire este să îl ţinem ocupat printr-un stil de viaţă activ din punct de vedere social.

Un auz sănătos este aspectul cheie al interacţiunii cu oamenii şi cu lumea care ne înconjoară. Pe parcursul procesului de îmbătrânire, pentru mulţi dintre noi odată cu percepţia intră în declin şi abilitatea de a auzi. Există oare o legătură între pierderea de auz şi declinul cognitiv?

Timp de mai mulţi ani, cercetătorii au speculat despre această relaţie. Pentru prima dată, un studiu nou a documentat pierderea auditivă şi declinul auditiv în cadrul unui grup de aproape 4000 de voluntari peste o perioadă de 25 de ani.  (Hélène Amieva, “Self-Reported Hearing Loss: Hearing Aids and Cognitive Decline in Elderly Adults: A 25-year Study," Journal of the American Geriatrics Society.)

Utilizarea în mod activ a protezelor auditive ne ajută creierul să rămână în formă

Ceea ce au aflat cercetătorii este foarte interesant: persoanele cu pierderi de auz care purtau proteze auditive şi care erau active din punct de vedere social au resimţit acelaşi nivel de declin cognitiv ca persoanele fără pierderi de auz. 

Persoanele cu pierderi auditive, dar care nu au purtat proteze auditive au avut un declin cognitiv mai accelerat datorită renunţării la activităţile sociale. În alte cuvinte, utilizarea în mod activ a protezelor auditive reduce riscul declinului cognitiv nu doar prin abilitatea de a auzi mai bine ci mai ales prin faptul că ne menţine implicaţi în viaţa de zi cu zi.

Ajutând reabilitarea măcar parţială a abilităţilor de comunicare, protezele auditive pot îmbunătăţii dispoziţia, cresc interacţiunea socială şi permit participarea în activităţi stimulatoare din punct de vedere cognitiv.

Sursa: www.oticon.comAceastă pagină web foloseşte cookie-uri pentru a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a asigura funcţionalităţi adiţionale! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Politica de confidenţialitate