• Articole
  • 13.12.2018

Cu siguranţă mulţi dintre noi avem în familie sau printre prieteni, hipoacuzici. Iată câteva sfaturi pentru ca toţi să se simtă incluşi la masa festivă:

  1. Mediul de sunete are un efect mare asupra celor cu pierderi de auz. Aşadar, o cină de succes începe cu stabilirea locurilor unde vor sta oaspeţii. Să aşezăm persoanele cu hipoacuzie: departe de bucătărie, undeva de unde pot vedea cât mai multe feţe şi cu cele mai multe persoane pe partea „bună”, adică pe partea cu care aud mai bine.
  2. Sunetele şi zgomotele din fundal fac auzul dificil. Cu cât sunt acestea mai tari, cu atât tindem să vorbim şi noi mai tare. Aşadar: reduceţi volumul muzicii ambientale, opriţi televizorul, debarasaţi masa abia după ce au plecat invitaţii.
  3. Ajutaţi ochii să ajute urechile – citirea de pe buze şi citirea expresiilor faciale este un ajutor în medii zgomotoase. Asiguraţi-vă că încăperea este bine iluminată, că invitaţii se văd unii pe ceilalţi şi îndepărtaţi obiectele decorative mari de pe masă.
  4. Şi un lucru important pentru cei care suferă de o pierdere de auz: probabil ştiţi deja că oamenii nu îşi dau seama întotdeauna de problema pe care o aveţi, aşadar informaţi-i. Cereţi să staţi departe de sursele de zgomot, alegeţi un loc de unde îi vedeţi pe toţi şi le vedeţi feţele, rugaţi vecinul de masă să vă ajute.

Ştiaţi că: dacă înţelegeţi 50% din ceea ce se discută, e suficient pentru ca să puteţi participa la conversaţie? Sub 50% informaţiile sunt prea puţine şi vorbirea îşi pierde din înţeles.

Această pagină web foloseşte cookie-uri pentru a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a asigura funcţionalităţi adiţionale! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Politica de confidenţialitate