• Articole
  • 21.08.2018

Cea mai comună plângere din partea cuiva care experimentează o pierdere de auz este aceea că "Aud, dar nu înţeleg". Acesta se întâmplă pentru că pierderea de auz duce la trei tipuri de dificultăţi în comunicare.

1.Dificultate în auzul vorbirii pe ton scăzut (pierdere a senzitivităţii)
Majoritatea oamenilor consideră că pierderea de auz este o simplă reducere în intensitate a sunetului - ceva ce face ca vorbirea şi alte sunete să fie dificil de auzit la niveluri de tărie a sunetului "normale". 

Când cineva pierde senzitivitatea faţă de sunetele scăzute ca intensitate, aceste sunete trebuie amplificate pentru a le face suficient de tari pentru a fi auzite. Simpla creştere a volumului (la televizor) sau vorbitul puţin mai tare pot fi suficiente pentru a compensa o pierdere uşoară a senzitivităţii. 

2.Dificultăţi în auzul consoanelor (pierdere la frecvenţele înalte)
Persoanele cu pierdere de auz în domeniul frecvenţelor înalte au, de obicei, probleme în a auzi şi a înţelege consoanele nesonore (surde), la frecvenţele înalte, precum t,s,p,f,h. 

Când apare această situaţie, devine dificil să se distingă între cuvinte precum cap, cât... Aceasta poate fi un impediment mare în urmărirea unei conversaţii şi poate rezulta, uneori, în răspunsuri inadecvate la întrebări. 

3.Dificultate în a înţelege vorbirea în zgomot (pierderea concentrării)
Anumite persoane ce nu par a avea probleme în înţelegerea vorbirii în situaţii mai liniştite şi faţă în faţă, experimentează dintr-o dată probleme mult mai mari atunci când este prezent zgomotul de fond. 

Zgomotul poate să nu pară atât de puternic pe cât nivelul vorbirii, dar poate, în continuare, "masca" sau acoperi sunetele vorbirii de care avem nevoie pentru a înţelege. 

O persoană cu auz normal poate, în general, să separe vorbirea de zgomotul de fond. Dar pentru cineva cu pierdere de auz, muzica din fundal, alte persoane care vorbesc în restaurant sau chiar zgomotul unei maşini pot face dificilă distingerea vorbirii de alte sunete. 

De obicei, o persoană cu pierdere de auz experimentează toate aceste probleme în diverse grade. Depinzând de natura şi de severitatea pierderii de auz, anumite persoane au dificultăţi numai în anumite situaţii, în timp ce altele au probleme să audă şi să înţeleagă aproape tot timpul. 

Deşi poate părea că cineva practică "ascultarea selectivă" (aude numai ceea ce doreşte să audă), o pierdere de auz uşoară sau de frecvenţe înalte poate fi adevăratul vinovat.

Această pagină web foloseşte cookie-uri pentru a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a asigura funcţionalităţi adiţionale! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Politica de confidenţialitate