Articol

2016-05-16 TIMPANOGRAMA

Spre deosebire de audiograma, care este un test subiectiv, al carui rezultat poate diferi chiar de la o clipa la alta, probele impedansmetrice, care sunt probe obiective si necesita doar participarea pasiva a subiectului (persoana testata), s-au dovedit in timp a fi mult mai precise in stabilirea diagnosticului audiologic.
Timpanometrul (aparatul cu ajutorul caruia se efectueaza timpanometria) prezinta 3 tubusoare din plastic atasate unei sonde, ce va fi protejata printr-o oliva (un manson) de cauciuc, potrivita marimii conductului, de unica folosinta sau din material usor de dezinfectat. Sonda este plasata in conductul auditiv extern ce va fi etanseizat cu ajutorul olivei. I se va explica pacientului ca va auzi sunete de durata scurta si va simti o usoara presiune timp de cateva secunde. In acest scurt interval de timp pacientul nu are voie sa vorbeasca sau sa inghita, pentru a putea obtine rezultate corecte.
Se vor efectua doua probe: timpanograma si cautarea reflexului stapedian. Cu ajutorul acestor teste se poate pune in evidenta prezenta lichidului in urechea medie (otita seroasa), disfunctii ale trompei lui Eustachio, flaciditatea membranei timpanice, modificarile otosclerotice ale lantului osicular, intreruperi ale lantului osicular etc.

TIMPANOGRAMA